Назад

Чим корисні чат-боти для бізнесу?

Еволюція штучного інтелекту зараз йде повним ходом, і чат-боти — лише слабкий сплеск величезної хвилі прогресу. Чат-бот для бізнесу – спеціальні комп'ютерні програми, які імітують людську розмову з використанням штучного інтелекту, перетворюють спосіб взаємодії людей з Інтернетом. Вони призначені для того, щоб бути відмінним віртуальним помічником, допомагаючи вам виконувати завдання, починаючи від відповідей на питання, визначення напрямку руху, включення термостата в розумному будинку до відтворення улюблених мелодій.

Хоча ці програми існують вже більше десятиліття (найдавніші датуються 1966 роком), компанії відносно недавно почали використовувати їх у комерційних цілях.

Бренди використовують чат-боти, щоб допомогти споживачам різними способами:

  • знайти продукти;
  • оптимізувати продажі;
  • вплинути на рішення про покупку;
  • збільшити взаємодія з соціальними мережами та багато іншого.

Деякі організації навіть почали використовувати їх як частину своєї матриці обслуговування клієнтів.

Переваги чат-ботів:

  • залучення аудиторії;
  • маркетинг та утримання аудиторії;
  • оптимізація операційних процесів;
  • конкурентну перевагу і т. д.

У бізнесі вони можуть направляти клієнтів до інформації, яку вони шукають, надихати їх, допомагати вибирати правильні продукти або підвищувати продуктивність праці співробітників шляхом автоматизації необхідних процесів.

Схоже, що маркетинг і штучний інтелект будуть хорошими союзниками в найближчі кілька років, в той час як розмовна комерція буде грати на руку командам з продажу та соціальної підтримки клієнтів, а також оптимізації ресурсів. Ключ до ефективного використання чат-ботів полягає в тому, щоб вони підвищували якість обслуговування ваших клієнтів. Не створюйте їх тільки тому що це гаряча тенденція. Складіть список способів, якими він може принести користь вашим клієнтам, і якщо ви задоволені тим, що чат-робот може служити корисній меті, перегляньте ресурси, щоб знайти відповідний саме вам.

Які функції можуть виконати чат-боти?

Корпоративний чат-бот досить багатофункціональна програма, вона створена в першу чергу для того, що виконувати наступні важливі функції:

  • консультації клієнтів з питань;
  • відповіді на запитання;
  • онлайн-бронювання номерів, квитків тощо;
  • запис на зустріч до лікаря, юриста, менеджера;
  • маркетингові розсилки;
  • облік даних в операційних процесах всередині компанії тощо.

На додаток до збільшення продажів, скорочення витрат і виконання обов'язків по обслуговуванню клієнтів, продажів, маркетингу, відділу кадрів, ІТ-відділам та іншим командам вони можуть виступати в якості особистого помічника, відправляючи листи, плануючи зустрічі та заходи, або замовляючи поставки, керуючи внутрішніми базами знань і багато іншого.

Як тільки напрямок бізнесу і реальні потреби кожної області визначено, настав час приступити до пріоритетів. Можливо, чат-бот може підтримувати вас більш ніж однією дією, але важливо розставити пріоритети та зрозуміти центральну функцію:

  1. Продаж продуктів.
  2. Служба підтримки.
  3. Обмін новинами.

Можна мати гібрид, наприклад, якщо одним з пріоритетів є поліпшення обслуговування клієнтів та включення нових каналів продажів, ви можете створити систему, здатну отримувати обслуговування клієнтів і здійснювати продажі, але еволюція повинна бути поступовою. Спочатку розробіть функції, які дозволять вам задовольнити потреби у відповідності з оцінкою, а потім почніть інтегрувати більше елементів.

Хоча не всі функціональні можливості були розроблені на початковому етапі, важливо, щоб команда, яка розробляє чат-бота, мала повну дорожню карту, щоб обміркувати майбутні наслідки і уникнути подальшої роботи, яка буде коштувати компанії часу, грошей і зусиль.

Для яких сфер бізнесу будуть корисні чат-боти?

Автоматизація запитів заощадить ваш час, гроші і створить більш простий і швидкий спосіб ведення бізнесу - для ваших співробітників або клієнтів. Ваші продукти або послуги мають низьку залученість (тобто рішення можуть бути прийняті швидко) і звертаються до емоцій ваших клієнтів. Ви захочете отримати вигоду з цих імпульсів швидко і без втрат часу, враховуючи мінливість, властиве онлайн-покупок.

Ви знаходитесь в конкурентній ніші, в якій товари, послуги і ціни практично неможливо диференціювати. У цьому типі ринку ви можете створити лояльність за допомогою чат-ботів, автоматизуючи спосіб надання персоналізованої, простої і зрозумілої інформації про ваші продукти або ваш бізнес. Вони можуть допомогти вам випередити гру, створивши для своїх клієнтів найбільш приємні враження від вендорів.

Управління бізнес-процесами — це нове рішення для виявлення, моделювання, аналізу, вимірювання та поліпшення бізнес-процесів. Всім відомо, що система забезпечує автоматизацію управління прибутком, допомагає планувати бюджети компанії і фінансові звіти.

Боти створюють новий, більш розумний спосіб для клієнтів отримувати необхідну їм інформацію і взаємодіяти з вашим бізнесом, продуктами або послугами. Замість того, щоб відкривати новий додаток, вони пропонують персоналізовані рішення і безшовну інтеграцію в програмах обміну повідомленнями, які ваші клієнти вже використовують по кілька годин на день.

Чат-боти будуть корисними в різних сферах сучасного бізнесу:

  • як внутрішні, корпоративні чат-боти;
  • для готелів і ресторанів;
  • клінік для запису і бронювання;
  • для інтернет-магазинів;
  • для будь-яких сфер послуг;
  • для інформаційних порталів.

Використовуючи чат-бота, вашим клієнтам не доведеться переглядати або вести нескінченні (і виснажливі) бесіди з представниками служби підтримки. Чат-боти швидко стають кращим особистим помічником, вирішувач проблем і другом, якого ваші клієнти ніколи не зустрічали.

Як побудувати дану програму?

Якщо ви зважилися на створення чат-бота, варто враховувати деякі нюанси, які зможуть допомогти вам. Є 4 основних етапи:

  1. Вкажіть точні цілі. Що повинен зробити ваш чат-бот? Зробіть список функцій, які повинна виконувати ваша програма.
  2. Виберіть канал для взаємодії з вашими замовниками. Будьте там, де вважають за краще спілкуватися ваші клієнти — ваш сайт, мобільний додаток Facebook Messenger, WhatsApp або інша платформа обміну повідомленнями.
  3. Виберіть метод створення. Їх два: використання вже створеного програмного забезпечення або написання власного бота з нуля.
  4. Створити, провести налаштування і запуск. Опишіть алгоритми роботи, введіть базу відповідей і проведіть необхідні тести. Двічі перевірте всі, перш ніж показувати своє творіння потенційним клієнтам.

Якщо ви самі не програміст, вам потрібно буде найняти компанію-розробника програмного забезпечення, оскільки цей метод потребує професійній роботі з кодом, ручної інтеграції з мессенджерами і налаштування.

Скільки коштує замовити чат-бот?

Працюйте разом з командою, яка розробляє вашого чат-бота, проясніть технічні наслідки для певних дій і підготувати свою інфраструктуру до розвитку і переходу на наступний рівень.

Бажання впровадити чат-бот для компанії — це гарний початок, щоб увійти в новий світ розмовної комерції і наступний етап соціальної підтримки клієнтів. На сьогоднішній день, складно сказати остаточну вартість на підключення чат-ботів. Вона варіюється в залежності від складності, кількості месенджерів, під які необхідна розробка, інтеграцій з зовнішніми сервісами, системою управління. Чим складніше розробка, тим більше буде ціна на неї. Внутрішня розробка, де внутрішні команди проектують, створюють і запускають чат-ботів, є, ймовірно, самим дорогим варіантом з-за витрат на персонал, розробку та обслуговування — рекомендується тільки просунутим компаніям з відповідною інфраструктурою для підтримки команди.

Просто пам'ятайте, що успіх вашого чат-бота буде залежати від здатності вашої компанії визначити чітку мету і своєчасне встановлення цілей групами по маркетингу, операцій, ІТ або інновацій — головними особами, що приймають рішення. А також від розуміння, що це готовий продукт, який буде постійно розвиватися, вчитися і трансформуватися у відповідності з технологіями, потребами, каналами і взаємодіями, які можуть бути досягнуті з вашими користувачами.

Хочете дізнаватися про всі оновлення Gerabot?
Підписуйтесь на наш Telegram канал - https://t.me/gerabotua
Продовжуючи переглядати gerabot.com, Ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, та погоджуєтесь на використання файлів cookie
Отримувати інформацію
про спеціальні пропозиції