Назад

Чат-бот як інструмент маркетингу та просування бізнесу.

Маркетинг - це гнучка наука, принципи та інструменти якої не є сталими. Вони постійно змінюються в залежності від умов сучасності, нових трендів та тенденцій. Наразі, головним принципом маркетингу, є клієнтоорієнтованість. А що може бути більше клієнтоорієнтоване ніж чат-бот?

У цій статті ми розберемо 3 важливих аспекти.

  • чим корисний чат-бот для маркетингу?
  • як просувати чат-бот, щоб клієнти про нього дізналися?
  • як використовувати чат-бот для маркетингових цілей?

Чим корисний чат-бот для маркетингу.

Чат-бот - це інструмент взаємодії компанії та ліда або клієнта. Ключовими перевагами чат-бота, є:

  • висока конверсія взаємодії користувача з ботом;
  • автоматизація процесу взаємодії;
  • простота у користуванні, як для клієнта так і для компанії;
  • велика аудиторія.

Висока конверсія.

Що є першим кроком будь-якої воронки для взаємодії з клієнтом? Те, щоб клієнт звернув увагу на контент який Ви йому хочете донести. Відкриття та читаємість повідомлень у месенджерах становить більше ніж 80%, натомість як в email цей показник на рівні 1.5%. 


Автоматизація процесів.

Надсилаючи повідомлення користувачу через чат-бот, він може бути запрограмований надати користувачу відразу варіант подальшої взаємодії (клавіатура, посилання тощо). Натомість для обробки зворотних листів на email, потрібно залучати менеджера, який проаналізує та продовжить діалог з лідом чи клієнтом.


Простота користування.

Налаштувати чат-бот та робити розсилки через нього можна на конструкторі чат-ботів. На це знадобиться 15 хвилин часу фахівця компанії з маркетингу. Створення бота на конструкторі не вимагає якихось особливих навичок у програмуванні тощо. Для користувача, інтерфейс чат-бота є вже звичним, бо вже багато компаній використовують чат-ботів для різних цілей.


Велика аудиторія.

Аудиторії популярних месенджерів постійно зростають, та вже вимірюються сотнями мільйонів активних користувачів. Більшість клієнтів компаній, вже є користувачами месенджерів, тому знайти свою аудиторію використовуючи чат-бот не стане проблемою.



Як просувати чат-бот, щоб про нього дізналися користувачі.

Для просування чат-бот найчастіше використовуються такі заходи:

  • посилання на чат-боти на сайті компанії;
  • реклама чат-ботів у соціальних мережах;
  • відправка посилань на чат-боти через бізнес акаунти чи sms-повідомлення;
  • розміщення посилань на чат-боти у qr-кодах на фірмових матеріалах компанії;
  • розміщення статей на сайтах з посиланнями на чат-бот;
  • деякі месенджери дозволяють знаходити боти через внутрішній пошук.

Посилання на чат-бот на сайті компанії.

Перше, що повинна зробити компанія після створення свого чат-бота, розмістити інформацію про нього на сайті. Це не тільки дасть користувачам можливість перейти у чат-бот за посиланням, а і збільшить конверсію самого сайту тому, що компанія зменшить кількість “втрачених відвідувачів сайту”. 

Посилання на сайті слід розміщувати як у розділі контактів компанії, так і як спливаюче вікно на сайті, з пропозицію перейти у чат-бот.


Реклама чат-бота у соціальних мережах.

Чат-бот, як і інші інтернет-ресурси, наприклад сайти, мають своє посилання, за яким людина може перейти у бот. Тому, компанія може створювати рекламі компанії для своїх ботів, як і для інших ресурсів для взаємодії з користувачами.

Але, звичайно пам`ятайте, будь-який ресурс, який ви рекламуєте та на який запрошуєте користувача має бути релевантним рекламному оголошенню та надавати якісну та корисну інформацію користувачу. Не слід рекламувати чат-боти тільки для того, щоб збільшити кількість його підписників, якщо він не є дійсно корисним для клієнта компанії.


Відправка посилання на чат-бот через бізнес акаунт або sms.

Як Ви знаєте, чат-бот не може першим взаємодіяти з користувачем, який ще не підписався на нього. Тому, компанії використовують наступні кроки, щоб звернути увагу користувачів на бот:

  • відправка посилання на бот через бізнес акаунт компанії або у sms-повідомленні;
  • перехід користувача у чат-бот по посиланню;
  • підписка користувача на чат-бот;
  • подальша взаємодія компанії з підписником бота, вже від імені чат-бота.

Слід пам`ятати, щоб чат-боти, в першу чергу, є інструментом для користувача, завдяки якому вони можуть отримати інформацію про компанію тощо. Більшість месенджерів обмежують можливості розсилки через чат-боти (але не всі, наприклад через Telegram, ви можете робити необмежені розсилання), щоб боти не використовувалися як інструменти для спаму. 

Тому, кращим варіантом є використання:

  • чат-бота, як засобу, спрощення отримання інформації клієнтом, за ініціативою клієнта;
  • бізнес акаунта, як засобу, надання інформації клієнту від компанії, за ініціативою компанії.

Кодування посилань у qr-код.

Достатньо часто, компанії роблять посилання на свої чат-боти (як і сайти, або інші ресурси) у вигляді qr-кодів. Для більшої частини аудиторії такий засіб перейти до чат-бота зазвичай простіший, ніж перехід за посиланням. Найчастіше, такий варіант використовують компанії у ритейл бізнесі.


Розміщення статей з посиланнями на чат-бот.

Великі компанії, після створення свого чат-бота, зазвичай роблять великі pr-компанії з його просування. Вони розміщують статті на сайтах з великою кількістю відвідувачів, у яких розказують про всі переваги використання чат-бота компанії їх цільовою аудиторією. Якщо такі статті розміщуються на тематичних та релевантних майданчиках, то вони приносять велику кількість підписників на боти вже у перші дні після розміщення.

Такі компанії можуть проводити й невеликі бізнеси, якщо їх чат-боти дійсно мають конкурентні переваги та є корисними для користувачів.


Просування чат-бота через пошук у месенджері.

Більшість месенджерів мають внутрішній пошук акаунтів користувачів та чат-ботів. Для того, щоб ваш бот знаходити у пошуку, його назва має містити релевантні ключові слова для вашої аудиторії. Також, варто пам`ятати, що деякі месенджери обмежують відображення у пошуку, та показують тільки верифіковані чат-боти (наприклад Viber).

 

Ще немає власного бота? Вважаєте, що створити чат-бота складно?

Зареєструйтеся зараз у конструкторі чат-ботів Gerabot, та створіть власного чат-бота за 15 хвилин!

 

Як використовувати чат-бот для маркетингу

Основні варіанти використання чат-бота для маркетингу, це:

  • воронки продажу;
  • розсилання;
  • акційні пропозиції тощо.


Воронки продажу.

Для того, щоб користувач здійснив цільову дію (реєстрація, покупка тощо), зазвичай не достатньо першого дотику. Тому, маркетингові воронки передбачають декілька дотиків компанії та користувача, для того, щоб збільшити довіру користувача до компанії, запропонувати подарунок або бонуси, надати інформацію, яка може переконати його здійснити цільову дію та запропонувати здійснення ключової дії у кінці воронки.

Чат-бот може бути як і одним з дотиків до користувача у воронці, так і містити у собі усю воронку продажів. Все залежить від маркетингової стратегії та плану компанії.


Розсилання.

Як вже було сказано вище, не слід ставити за мету у використанні чат-бота саме можливість робити розсилання. Чат-бот, це більше інструмент для користувача, а не для компанії. Але, попри це, якщо ви робите розсилання яке є дійсно корисним та цікавим для користувача і воно передбачає його зворотні дії у боті, такі розсилання можуть мати високий рівень ефективності.


Акційні пропозиції.

Користувачу значно простіше переглядати новинки або акції компанії у чат-боті, а ніж у мобільному додатку чи на сайті компанії. Месенджер - це додаток який вже використовую більшість інтернет аудиторії, він не потребує швидкісного інтернету, та встановлення на телефон зайвих програм. Тому цей напрям широко використовується компаніями для залучення користувачів та збільшення лояльності.


Якщо у Вас залишились сумніви щодо того, чи буде чат-бот ефективним засобом для маркетингу для Вашої компанії, звертайтесь у Gerabot, та ми разом з вами виявимо це.

Хочете дізнаватися про всі оновлення Gerabot?
Підписуйтесь на наш Telegram канал - https://t.me/gerabotua
Продовжуючи переглядати gerabot.com, Ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, та погоджуєтесь на використання файлів cookie
Отримувати інформацію
про спеціальні пропозиції